le vent nous portera

"jorden är rund för att det inte ska finnas gränser" (loesje)

calleth you, cometh i

Publicerad 2010-06-29 22:46:32 i PARTY,

ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅH FIKA!
och allsång på skansen och raknings av min broders (annars väldigt långhåriga) huvud och promenader med fina vänner och sommaren är här. över och ut

"du ser så snäll ut i mittbena maja!"

Publicerad 2010-06-29 00:07:27 i vettigt,

hur mycket påverkar vårt utseende hur folk bemöter oss? varför förväntar man sig inte ett glatt "hej!" från den med långt, svart, stripigt hår och läderrock i skivbutiken på samma sätt som man tar det som en självklarhet från den med ljust mönstrad t-shirt och nytvättat, sommarblekt hår? hur djupt rotade är våra inre fördomar/föreställningar om folks personlighet och liv i förhållande de egenskaper de har på ytan? kan en förändring i utseende också innebära en tydlig skillnad i möjligheten att få jobb/utbildning?

den senaste tiden har jag plöjt en bok vid namn "CLASS: a guide through the american status system" (paul fussell, 1983). det var kanske inte den mest underhållande sommarläsningen (vilket titeln avslöjar rätt bra), men trots det en väldigt intressant analys av hur våra yttre tillgångar och sättet vi för oss på säger väldigt mycket om vilken social klass vi tillhör.
fussell behandlar amerikanernas inredning, talade språk, val av/tillgång till utbildning och arv/härkomst som olika faktorer genom vilka deras klasstillhörighet bestäms. han skriver också ett avsnitt om utseende och kommer fram till att "Apperance Counts:
  • [...] The necktie's association with responsibility, good employmentship, and other presumed attributes of the obedient middle class is well documented by (John T.) Molloy. He had a series of men interviewed for good jobs. Some wore ties, others did not. 'Invariably', he found, 'those men who wore their ties to interviews were offered jobs; those without them were turned down.'"
skrämmande resultat tycker jag, även om det är långt ifrån förvånande. i en värld där vi människor vill ha snabba, enkla svar på allt gör vi det väldigt ofta lätt för oss genom att placera varandra i fack; att utestänga intresset för det oliktänkande och alternativa gör att vi slipper fundera på annat än det "viktiga" (e.g. om det är smartare att tanka bilen före eller efter man handlat eller om det är mer okej att bära moonboots och leggings än moonboots och tights eller dylika frågor).

fördomarna är vi tyvärr väldigt sällan medvetna om och även om de uppstått för att förenkla tillvaron för oss i en stressig och intrycksrik värld så tror jag att de många gånger hindrar oss från att se undret i mångfalden vi har omkring oss. jag menar att vi låser oss så hårt vid sakers (inte bara människors) yttre att vi missar chanser att förgylla vår värld gång på gång på gång. för tänk om den dejten du ratade för att den "hade fel hårfärg" hade kunnat vara the love of your life? och tänk om du en gång blir den som sorgsen lunkar hem från en anställningsintervju för ditt drömjobb, nekad en anställning för att du inte bar en liten tygbit runt halsen?


i say: SHUT YOUR EYES and OPEN YOUR MIND.


den ständiga snedbenan byttes i dag av impuls mot mittbena.
min mammas reaktion på förändringen kan läsas i rubriken.

midsommar & vi sitter alla i samma båt

Publicerad 2010-06-25 23:35:17 i PARTY,

för första gången på snart ett år lyckades jag ta mig till mitt älskade hjukensjön tillsammans med min familj. midsommarfirande med släkten stod på schemat och även denna sommardag platsar bland mina andra minnen från underbara dagar på odd'n.


HA EN GUDOMLIG SOMMAR!

give a little

Publicerad 2010-06-24 02:18:28 i ,

"i'll give you what i hear [...]
you gotta show her why she can't resist. make her blush now, put your hands on her hips. she's gonna keep on playing until you stop chasing - so wrap your arms around her body, tell her all she needs to know.
give a little heart and soul, let your body loose control. give a little oh-oh-oh. give a little
you gotta show her when she can't decide. you gotta hold her with that look in your eyes.when you move in closer - take your time - and wrap your arms around her body, tell her all she needs to know.
give a little heart and soul, let your body loose control. give a little oh-oh-oh. give a little"
gemig
nu: god natt!

royalty overload

Publicerad 2010-06-19 15:18:40 i ,

att se alla kungligheter i samma tv-ruta inom loppet av tjugo minuter (eller 24 timmar, eller en vecka beroende på hur länge man väljer att titta) ger mig en känsla av illamående.
att vi i en så (på många vis) civiliserad värld fortfarande präglas av en sådan hierarki och ett klassystem så tydligt är väldigt läskigt. att miljontals människor över hela världen samlas för att beundra de människor som är så "lyckade".

de visade en prinskrona och drottningakronan (som har väldigt mycket mer exklusiva namn egentligen med af och von och jag vet inte allt) i bild för ett tag sedan. URÅLDRIGT känner jag. ur-åldrigt



2010?

wake me up before you go, go

Publicerad 2010-06-16 22:58:21 i vettigt,

WHAAAAM.
posttagg på gång nu, jag lyckades ta på mig ytterligare nattpass den här veckan och jag vet inte riktigt om jag vill. så bra som jag trivs är det inte alltid så kul att jobba everyday.


sophia och emma har varit här ikväll och tittat på de 398 bilderna som jag tog under den otroligt underbara avskedsfestsen för sophia. svensk sommarkväll i skogen bland mygg och skratt och glimten i ögat på ett sätt som aldrig känns lika äkta som när man känner sig hemma och trygg.


i don't wanna miss it when you hit that HIGH

"spice up your life!"

Publicerad 2010-06-15 17:25:15 i PARTY,

... är ett av mina bästa motton - livet är ditt, du har kontrollen över det och det blir vad du gör det till! krydda tillvaron som du själv vill!

själv har jag kryddat lite genom att införskaffa en POLAROIDKAMERA! en SPICE CAM!



hahaha, i'm loooovin' it!

news

Publicerad 2010-06-13 13:31:05 i ,

istället för att inventera mina flytta-hemifrån-grejer har jag inventerat mina kunskaper om bloggdesign, och om än de är få och det tog tid lyckades jag ganska bra och är nöjd. tjing

lyckan

Publicerad 2010-06-13 11:59:35 i PARTY,

(what's up with twitter being "over capacity" alllllllll the time? )

jag var i lycksele igår och i förrgår och jag älskar hur lycksele liksom kommit att bli lite av ett andra hem för mig. eller åtminstone en andra hemstad, ett ställe jag känner mig på trygg på, välkommen i och att åka dit har varje gång fört med sig lite home coming-känsla - hemvändare - hälsa på alla nära, kära, goda vänner.
att vandra längs med gatan mot torget och det alltid så beståndiga åhléns. att köpa mat för en dag på konsum innan det bär av upp mot skolan, med lite illamående i kroppen (mest av åksjuketendens efter de 10 milen i buss, men kanske även av en gnutta nervositet - fast på ett bra sätt).
att på skolan möta upp med rock, hälsa och kärlek och det är helt otroligt. lycka
att skåla i vatten på "hotelle" och lägga på en extra grov dialekt omedvetet, men i samklang med omgivningen. att skaka alla nerver ur kroppen och hoppa av glädje och släppa loss i frihet och kärlek till livet.

röda femtiotalsplasttelefoner, jolly rogers vid kommunhuset, hemmagjord jordgubbstårta, statoil i skyhöga pumps med ömma trampdynor - och det är det värt, för med soluppgången i ryggen på väg mot en temporär nattplats (soffa, madrass, skavfötters) på andra sidan älven och goda vänner all around kan ingenting göra ont och jag älskar mitt lycksele.

under the pavement, the beach

Publicerad 2010-06-07 23:14:39 i vettigt,

imorgon: tennis med emma, sedan anställningsintervju/diskussion och förhoppningsvis med kunskap om vad framtiden har att bjuda mig på. för nu: deportees och fil och müsli.


-----
update 02:21

min dygnsrytm är helt messed up. posten är boven, för sedan i onsdags har jag gått på en rytm där jag vaknar omkring två, äter lunch vid 17.00 och middag klockan 23. somnar gör jag oftast vid 07.00.
ikväll skulle jag försöka vända tillbaka rytmen, för imorgon bitti klockan 10.00 är den tennisdags och då fungerar det inte att ha sovit tre timmar.
första målet för att genomföra vändningen var att lägga mig klockan 23.00. målet försköts snabbt till en timme. och en till. och nu är klockan halv tre och det är sex och en halv timme tills jag ska träffa emma. jag är klarvaken

don't you worry 'bout a thing

Publicerad 2010-06-05 22:11:50 i vettigt,

första blogglustan på länge och det känns förträffligt. sverige är intaget efter ännu en resa och livet värmer (trots viss kyla utanför isoleringen i husväggen).
idag fyller min älskling nina 18 bast och det firades med pompa och ståt och go'fika, precis som kvinnan förtjänat. till hennes ära lägger jag upp följande film från gårdagens besök på täfteåfestivalen:


norrländska sommarnätter är bland det vackraste som finns och det vill jag aldrig glömma. 

i sommar händer spännande grejer - liksom i resten av livet och je veux qu'il vienne liksom je veux que la vie reste d'être la mienne

Om

Min profilbild

om sara maja pauline

Mitt domännamn till trots är jag inte alltför lazy. Har snarare en historia av motsatsen, men jobbar numera medvetet för att dra ner på "görandet" och öka "varandet". Jag är 24 år och tackar Gud för varje dag jag får, lättsam som tung. Just nu läser jag Kandidatprogrammet i Språk (inriktning Freds- och Konfliktstudier) vid Umeå Universitet och därför tänkte jag gå emot allt vad svensklärare sagt mig om stil och skrivande och börja varje kommande mening med "Jag". Bara för att jag kan: Jag äter vegetariskt av moraliska och ekologiska skäl. Jag lyssnar på: bra musik (så klart), mest av typen soul/motown, indierock och -pop. Jag är lite rädd för radiohits... Jag brinner för att älska mina medmänniskor, precis som Jesus. Jag tycker om socialism. Jag drömmer om att leva internationellt och utan materiella tvång. Jag vill leva ett aboriginal life i (/utanför) en överteknologisk värld. Helst

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela