le vent nous portera

"jorden är rund för att det inte ska finnas gränser" (loesje)

110831. 15:39 - sum up

Publicerad 2011-08-31 23:10:50 i frankrike,

om tre minuter ska vi (förhoppningsvis, om inte mamman försovit sig - igen - (but i like her anyways)) iväg till thoiry där det finns ett shoppingcenter och jag är taggad. jag har knappt haft tid att lämna huset de här senaste dagarna och igår när jag hade tid så fick jag inte igång bilen för batteriet hade laddats ur för-jag-hade-glömt-att-stänga-av-lysena-för-här-stängs-inte-lysena-av-när-man-stänger-av-bilen-som-de-normalt-sett-gör-i-sverige och så vidare och så vidare.

börjar dock skriva nu i alla fall för att få inlägget publicerat idag och inte om flera dagar för då är jag rädd att det blir fett långt. så (ur mina dagboksanteckningar)...

...29/8:
precis som när man gör andra saker för första gången så snurrar det i min skalle. det går liksom inte att se detaljer för man fokuserar på alla detaljer (see the problem?).
mamman och pappan kom hem 2 timmar senare än planerat och det tar helt klart på krafterna att inte få vila när man tänkt sig.
tog dock en promenad som var FANTASTISK. vyerna och vädret är ju to die for och med fin svensk musik i öronen och en välbehövlig stund för mig själv så kunde det knappast blivit bättre.

DAGENS SOUNDTRACK:



... 30/8:
16:36 - vilar huvudet ett lite. 5 min.
vid 14.00 var jag på väg att krackelera, men efter ett skypesamtal med min mor (och bror) blev det hela bättre. satte på min ett leende vid 15.00, min meltdown till trots, och gick ner till barnen i källaren. jag styrde upp fika och bowling (med plastmuggar som käglor och en icke-så-uppblåst fotboll som klot - man tager vad man haver) på uppfarten och ganska snart var energin tillbaka.
pojkarna lekte med min kamera så att batteriet tog slut, men jag bjuder på den enda bild de lyckades ta:


17:50 - har precis insett att föräldrarna kanske inte kommer hem förrän...

19:26 - ... klockan 22.00... m.a.o. a long day, men nu är det helt klart en blessing att mamie är här.

... 31/8:
i dag har mamman varit ledig och det ju sweeeeet - då tar jag det bästa med barnen och hon det värsta!
not.
ibland önskar jag att jag funkat så, men tyvärr (lyckligtvis?) gör jag inte det.
det är skönt i alla fall att ha någon att dela ansvaret med så här i början (mamie är ju inte med barnen så mycket, fixar mest med måltider och tvätt osv.). taggar att kunna ta allt det ansvaret själv. att känna att jag har koll.
vi har glassat runt i genève idag i deras vita X5:a. sett fn-byggnaderna (som av någon outgrundlig anledning nästan fick mig att grina - fn är såååå fett bra i grunden), sett familjens kyrka, sett en glimt av genèvesjön. jag har också hunnit spana närmre på vad har har runt om mig:

HUR GÅR DET DÅ?
det är svårt att säga eftersom jag inte har någonting att jämföra med, men utan större missöden i alla fall. mamie har dock rättat mig ett par gånger och det är ju drygt just då. skaver liksom på stoltheten, men - jag är glad att hon är här. att ha någon att fråga och att prata med utöver pojkarna är guld värt. även om konversationerna inte blir så långa så känns det i alla fall bättre än att vara ensam så här i början.
mamman har, helt oprovocerat, sagt många upplyftande saker till mig och om jag får gissa så tror jag att det går rätt bra ändå... och om den där uppe vill så blir jag nog kvar ett tag.

110828. 20:34 - this is where it starts

Publicerad 2011-08-28 20:52:04 i frankrike,

har haft en alldeles otroligt chill dag idag. jag har ätit frukost. läst bok. sopat uteplatsen. hjälpt mamie att laga mat. ätit lunch. suttit i solen. läst ut boken. sett på en grym andakt från tavelsjö med pia johansson (komikern) på svtplay. läst en novell av edgar allen poe. ätit middag. och haft något som liknade en riktig konversation med en av pojkarna.

lugnet före stormen? kanske. imorgon börjar det nämligen på riktigt. ingen mamma och ingen pappa i huset. håll tummarna för att det går bra!

DAGENS SOUNDTRACK:



you begin right where i end

110828. 17:02 - la vue.

Publicerad 2011-08-28 17:14:02 i frankrike,

jag ser toppen.

först ser jag mina knän. en skärva av la chaise-longue. orange, under mina fötter. beiga golvplattor. löv. en bråkdel av de som hamnat på marken efter stormen i förrgår.
jag ser blått vatten därefter. klor. nystädat. en syrsa som försöker lära sig simma. till vänster, två soffkuddar i gräset. de tillhör soffor, likadana som de i uteserveringen på umeås bästa café.
jag ser en parkbänk placerad med fronten ut mot branten. kronan från ett träd som jag ännu inte vet namnet på sticker upp och sträcker sig över klippkanten, högre än sina träslagsbröder, som för att få se ännu längre. få se bortanför den gröna dalen. ett gult fält. gröna, lummiga skogspartier.
jag ser inte allt. dalen är för djup.
bergsfoten på andra sidan är befolkad. glest. glest, men genuint. de har kvällssol.
sedan ser jag träd. mörkgröna, täta. de klättrar uppför bergväggen. vill också förundras. vill också få se.

kyrkklockan slår tre i farges och där, på andra sidan mina knän, på andra sidan poolen och dalen och bergkammen som är täckt i grova granar och sensommarsol,
där ser jag snön.
där. där reser sig den ståtliga toppen av mont blanc.

110827. 21:26 - "ça viendra"

Publicerad 2011-08-27 21:38:49 i vettigt,

har haft ont i magen idag. inte för att jag inte vill vara här utan troligtvis för att jag vill vara här och jag vill vara där och jag vill vara överallt och har med andra ord inte tagit det särskilt lugnt senaste veckorna för att hinna vara överallt. jag missade m.a.o. festen som famlijen var på från 12-19, jag och mami (mormor) hängde i huset istället. hon siestad e framför tv:n och jag siestade i sängen. sedan åt vi en av de tystaste middagar (den tystaste?) jag varit med om.
obekvämt?
nej, faktiskt inte.
avslappnat.
helt utan språkliga förväntningar från ena sidan och helt utan prestationsångest från den andra. mot slutet kom "samtalet" igång mer och hon sa:
t'inquiète pas. la langue, ça viendra. ça viendra.

110826. 22:28 - i stormens öga

Publicerad 2011-08-26 22:37:24 i frankrike,



idag har det stormat. vi har byggt bilbana. jag har kört bil för att utforska omgivningarna. vi åt bröd och ost till middag för det var strömavbrott. /maja, 7 år.

 

110825. 22:10 - je suis arrivée à farges

Publicerad 2011-08-25 22:41:00 i frankrike,

SOUNDTRACK: tallest man on earth - into the stream

första dagen. bad, bad, bad (som i att bada förövrigt. inte som i "dålig").
jag började med att (på knagglig franska) bond:a med tvillingarna i deras rum imorse. käkade en typiskt fransk frukost med croissanter och massor av marmelad och sylt och nutella (inte för mig iofs. obviously). lyckades faktiskt få i mig ett grovt bröd, men jag misstänker att det finns en risk att det blir snålt om sådant i framtiden.
sedan har vi badat. i poolen. i mängder.

huset är helfräscht. byggdes för tre år sedan och är arkitektritat. utsikten är to kill for (600 m.ö.h. om jag förstod det rätt) och vädret är STEK.


 

ikväll har "min familj" en liten grillfest (äter alltså middag nu - klockan 22), men jag käkade tidigare med barnen och tar det coolt nu istället. är rädd att jag, om jag försökte sitta med dem, skulle sluta i något halvdeprimerat state of mind eftersom jag är för trött för att försöka förstå och göra mig förstådd. peppar istället upp i ma chambre (mitt rum) och tänker att "tamme tusan - snart sitter jag också där och skrattar och sällskapar, på franska."


110824. 12:45 - and i'm off

Publicerad 2011-08-24 13:01:01 i sverige,

30 minuters internet för 29 kronor på arlanda. under 1 krona/minut! ahmahgaahd.

känner mig lite unsatisfied. hade ju planerat att kunna flanera omkring och fördriva tid fram till incheckning klockan 17.30, men för det första blir man osmidig med en bagagevagn och för det andra kommer jag ju måste optimera tiden för att använda internet tiden maximalt och ändå, ändå, när jag kollat facebook, twitter, bloggar (som jag inte ens följer) och aftonbladet och allt så kommer det bara ha gått trettio minuter. inget flanerande på internet, nehepp.

känner mig också aningens ambivalent för jag är så nervös inför vad som väntar att jag gärna skulle låta det dröja lite extra länge, för att om möjligt bli mer redo. samtidigt så är jag nog så redo jag kan bli. tiden får gärna flyga förbi så att jag får möta framtiden och familjen och frankrike fort.
eller så får den gå i normal tempo. jag kan ändå inte påverka den. lugna andetag.

nu ska jag njuta av den otroligt obehagliga, men välkomna och fruktansvärda känslan av ovisshet.
lägger framtiden i guds händer.

leave it to me
anxiety.

110822. 11:22 - ögoninflammation ftw!

Publicerad 2011-08-22 11:40:58 i Allmänt,

min bror ville inte krama mig igår för att jag såg ut som ett monster med röda ögon och bettskena. tänk vilket fantastiskt första intryck les duquesnes skulle få av mig om jag kom dit som en krympling med trasigt knä, tät näsa OCH ögon röda som på någon som är hög som ett hus. två dagar på mig att bli frisk

 

 

110819. 01.17 ramblin' woman

Publicerad 2011-08-19 01:32:53 i frankrike,

SOUNDTRACK: http://open.spotify.com/album/7bqfgycY7RANR6ICV1rmm1 (CAT POWER - JUKEBOX)

 

 

har under kvällen kommit underfund med att jag inte är ensam skandinav på väg mot den stora hexagonen i söder. i bakgrunden snurrar det som kommit att bli ett soundtrack till mitt liv den senaste året. cat power <3 jag knyter ihop säcken. laddar inför storstädning och postjobb imorgon.

och - jag sover den sista natten i min lägenhet.

I love to see the towns go crawlin' by
There's something I’ve got to do
Before I die

And when that old southern train comes calling me
There's something over the hill
I just got to see

When the Lord made me, he made me a ramblin' woman

110817. 11.38

Publicerad 2011-08-17 11:48:15 i ,

häller våffelsmet i stekpannan mitt i flyttkaoset. knipsar på örhängena och snurrar ett varv framför spegeln.
going in to town i am. en snabbis med finsällskap i bilen av ninxen och sorina.
första "våfflan" smakar fiskpinnar. dränker den i hallonsylt. hallonsylt och fiskpinnar i flyttkaoset. jens lekman sjunger om northern light och spilled beers och jag njuter och är stressad och vill inte, men taggar till tusen.

om en vecka har jag lämnat vännäs, men ännu inte anlänt till la france.
här är en bild på mig och min kommande bästa vän:

ursäkta spegelvändningen, men nu måste jag dra.

110804. 02:27

Publicerad 2011-08-04 02:37:18 i Allmänt,

klickar in på min föregångares facebook-sida och inser:
1. att mina kommande omgivningar verkar astonishing.
2. att jag efterträder någon vars språkliga kunskaper var excellenta redan för ett år sedan.
3. (bonus: att det finns många videor med lovsånger man kan lägga upp på sin wall om man vill.)
funderar på om det är kvällens gino, nattens kladdkaka eller senaste veckans nervositet som gör sig påmind någonstans i magregionen och inser: 
4. att jag står inför en utmaning och att jag har tre veckor på mig att bygga upp taggen.

Om

Min profilbild

om sara maja pauline

Mitt domännamn till trots är jag inte alltför lazy. Har snarare en historia av motsatsen, men jobbar numera medvetet för att dra ner på "görandet" och öka "varandet". Jag är 24 år och tackar Gud för varje dag jag får, lättsam som tung. Just nu läser jag Kandidatprogrammet i Språk (inriktning Freds- och Konfliktstudier) vid Umeå Universitet och därför tänkte jag gå emot allt vad svensklärare sagt mig om stil och skrivande och börja varje kommande mening med "Jag". Bara för att jag kan: Jag äter vegetariskt av moraliska och ekologiska skäl. Jag lyssnar på: bra musik (så klart), mest av typen soul/motown, indierock och -pop. Jag är lite rädd för radiohits... Jag brinner för att älska mina medmänniskor, precis som Jesus. Jag tycker om socialism. Jag drömmer om att leva internationellt och utan materiella tvång. Jag vill leva ett aboriginal life i (/utanför) en överteknologisk värld. Helst

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela