le vent nous portera

"jorden är rund för att det inte ska finnas gränser" (loesje)

oinsnöade februaifunderingar

Publicerad 2014-02-27 00:23:00 i ?, världsligt,

Skrev en text för en vecka sedan, innan solen bestämde sig för att göra ett kort - men ytterst uppskattat - besök. Den texten ser ut så här:
 
140218
"Jag sitter på en bänk längs efter strandpromenaden vid Umeälven. Det är mitten av februari och isen har inte ännu lagt sig. Det är grått. 0 soltimmar i stan under hela månaden och det väntar en molnig vecka till enligt lokalnyheterna. 

Gässen glider omkring på det öppna vattnet. Det måste vara kallt.

Jag är inte ensam om att vara ute. Många promenerar förbi. Jag tittar upp med ett vänligt leende, väl avvägt, inte för tidigt, inte för rakt på, inte för länge, med mungiporna på lagom avstånd från öronen. De flesta möter aldrig min blick. De pinnar på. Marscherar förbi. Det går fort. De går fort. Varför rör vi oss så fort? Och varför rycker det till i mig av förvåning när någon plötsligt sneglar ner mot mig och, knappt hörbart, ler ett "Hej"?
En man med hund går snabbt fram, vill vidare, målmedvetet, men - så stannar hunden. Tycker mina skor verkar intressanta. Mannen stannar upp, tittar på hunden och lyfter sedan blicken mot mig. Jag avfyrar ett leende, väl avvägt, ett större den här gången. Hundens närvaro tillåter det. Mannen ler tillbaka och plötsligt har tempot i honom försvunnit. Vi pratar om hundens nyfikenhet och han säger att "att hon lättare tar sig fram utan att bli alldeles snöig i pälsen, det är väl det enda som är bra med det här" och underförstått uttrycker vi längtan efter riktiga vinterpromenaden längs Umeälven. Långsamma promenader på gnistrande snö, där gränsen mellan fast mark och vatten suddats ut och solen står så lågt att man måste kisa. "Det kanske väntar om en vecka, om lokalnyheterna får bestämma." tänker jag medan jag reser mig upp och marscherar iväg genom februaridiset."

-----------

Solen kom alltså på besök. Sju soltimmar i februari med andra ord, men mitt i glädjen över ljuset kan jag inte låta bli att undra när hösten övergick i vår? Var vintern tog vägen? och - Om hunden tycker bättre om slask och regn eller meterdjup snö?

Om

Min profilbild

om sara maja pauline

Mitt domännamn till trots är jag inte alltför lazy. Har snarare en historia av motsatsen, men jobbar numera medvetet för att dra ner på "görandet" och öka "varandet". Jag är 24 år och tackar Gud för varje dag jag får, lättsam som tung. Just nu läser jag Kandidatprogrammet i Språk (inriktning Freds- och Konfliktstudier) vid Umeå Universitet och därför tänkte jag gå emot allt vad svensklärare sagt mig om stil och skrivande och börja varje kommande mening med "Jag". Bara för att jag kan: Jag äter vegetariskt av moraliska och ekologiska skäl. Jag lyssnar på: bra musik (så klart), mest av typen soul/motown, indierock och -pop. Jag är lite rädd för radiohits... Jag brinner för att älska mina medmänniskor, precis som Jesus. Jag tycker om socialism. Jag drömmer om att leva internationellt och utan materiella tvång. Jag vill leva ett aboriginal life i (/utanför) en överteknologisk värld. Helst

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela